kayhisham

HAPPY WOMEN’S DAY

Wajah selembut bayu
Lenggang dan lenggokmu
Keperibadian wanita
Ayu
Di dalam keayuan
Ada kekuatan
Engkaulah racun
Kau penawar
Insan Bagai dermaga di pelabuhan
Diri gagah sendirian
Hadapi gelora kehidupan
Kau memberi
Menerima Menempuhi segala dengan rela
Tapi ada masanya
Engkau api panas membakar
Ada ketikanya
Kau penawar bisa
Kaum wanita ciptaan istemewa

(Kredit : Sheila Majid & Team – Lagu Wanita)

*******************************************

Istimewa untuk semua wanita di luar sana,  ingatlah selalu bahawa

KITA ADALAH INSAN ISTIMEWA


kayhisham

kayhisham

Ladies, What We Should Do Today?

img_8630


What should we do today?
1. Throw out, sell or donate everything you don’t need
2. Organize everything you do
3. Don’t consume what you don’t need.
4. Put your self before your work life, as often as you can.
5. Do something that makes you meditative.
6. Learn to turn daily chores into therapeutic practices… for example, bathing.
7. Start to build a commonplace book.
8. Incohesively journal.
9. Burn candles at night.
10. Replace your daily coffee/tea intake with hot water with lemon and honey.
11. Only pay in cash.
12. Recite quran
13. Stop interacting with people who aren’t positive influences in your life, and don’t apologize for doing so.
14. Cook your own dinner.
15. Observe what you unconsciously consume.
16. Ask yourself what kind of life you’d like to live, and base your other goals off of that idea.‍‍‍‍‍‍
17. Make much more realistic goals than you normally do. ️‍♀️
18. Find your ultimate joy in the simplicity of everyday life.‍♀️
19. Pay attention to what you seek. ️‍♀️
20. Develop a personal philosophy, and let it guide you through your daily life and decisions.
21. Stop trying to police yourself.
22. Stop believing that the way you perceive things is the way they actually are.

 

 

kayhisham

Every Woman’s Dream

Source: You Tube (A Dream is a Wish Your Heart Makes)

*********

Kecik-kecik dulu mesti ramai wanita nak jadi macam Cinderella kan? Semua berangan-angan nak kahwin anak raja rasanya. Kay dulu pun pernah kata mak ni selalu dera Kay buat itu & ini macam Mak Tiri Cinderella. Tapi bila dah meningkat usia baru kita tahu faham kenapa selalu kena dera 🙂 Nak tahu kenapa? Supaya Kita tak terus berangan yang bukan-bukan nak kahwin dengan anak raja. Anak Raja sekarang pun kena keluar bekerja untuk sara hidup tau!

Lagi satu semua wanita mesti ada mimpi yang indah kalau cantik macam Tuan Puteri kan? Cinderella yu pun bukannya Tuan Puteri. Dia pun tak pernah bermimpi untuk jadi Tuan Puteri. Lihatlah pada impian di dalam hatinya. Penuh dengan kasih sayang kepada semua makhluk disekelilingnya.  Dia pun tak ada pakai make up untuk jadi lawa. Putera Raja jumpa dia pun masa dia dalam keadaan comot (kalau ikut version baru nie la kan) Malah dia jadi cantik dengan bahan-bahan natural (mother nature).

Berbalik kepada mimpi-mimpi Indah Kita sebagai seorang Wanita, Mimpi apakah yang realistik di zaman ini? Rata-rata jawapan yang diberi adalah NAK JADI SEORANG YANG BERJAYA.

Hmmm… Teringat Pesanan seseorang . Kalau nak BERJAYA mesti ada ukuran:

Berjaya Dari Segi Kewangan

Berjaya Dari Segi Hubungan

Berjaya Dari Segi Kesihatan

Berjaya “Improve” salah stau perkara dari semalam

Berjaya Lakukan satu perkara yang baru dari kebiasaan kita.

Tapi semua mimpi-mimpi atau impian itu tak akan berjaya sekiranya kita tidak tahu apa sebenarya yang kita mahu & apa sebenarnya yang kita cari dalam hidup kita ini.  Ibarat Mimpi di siang hari…

Kay Hisham 

kayhisham

Jangan “Underestimate”!

Orang selalu kata 1st impresssion is important.  Ada betulnya. Tetapi sebagai manusia serba kekurangan, dalam membuat keputusan kita perlu melihat secara keseluruhan.  Apatah lagi jika keputusan itu akan memberi impak yang amat besar kepada kehidupan kita. Sama ada terhadap orang yang membuat keputusan atau diberi keputusan.

Don’t judge the book by its cover! 

Seandainya ada tanggapan memandang rendah terhadap kredibiliti kita sebagai wanita, janganlah berputus asa. Ada masanya kita perlu mebuktikannya  sebelum kita berhenti. Jika kita yakin tanggapan itu salah, buktikan. Tak perlu kata apa-apa. Kenali,fahami & nilai siapa diri kita dahulu. Insha Allah yang baik-baik akan menyusul.

Sumber Video: FB Hicham Bennir

kayh

KAY HISHAM

kayhisham

Wanita & Make Up

Soalan untuk semua wanita di luar sana, Okay ker kalau keluar rumah tanpa make up?  Hmm… akak ok jer. Korang cam ner?

sumber video: FB Oh Bulan

Memang ada yang boleh jadi histeria kalau nak keluar rumah tanpa make up. Mungkin bagi sesetengah orang “with or without make up” tak memberi apa-apa perbezaan, tetapi bagi sesetengah wanita ianya satu kemestian.  Tak salah untuk ber make up jika kena dengan cara & kesesuaiannya. Namun ada juga yang make up kerana tiada keyakinan diri, jadi carilah kembali keyakinan diri itu & nilai-nilai yang tersembunyi di sebalik make up. Yang dah natural beauty tu, bersyukur dengan nikmat yang diberi. Janganlah cepat membuat andaian kepada  wanita lain yang mungkin memilih make up sebagai self satisfaction & mungkin juga kerana tuntutan kerjaya.  Namun apa yang penting sebagai wanita kita perlu tahu, carilah nilai murni kita sebagai wanita & di mana letaknya keyakinan diri kita sebagai wanita. Kerana wanita kita insan istimewa ….

Kay Hisham

kayhisham

Pengurusan Kredit

Di antara isu-isu yang selalu diaju kepada Kay  ketika mengadakan coaching Pengurusan Kewangan adalah mengenai pengurusan kredit:

  1. Bagaimana cara nak mendapatkan pinjaman dari bank
  2. Bagaimana nak langsaikan hutang yang tertangguh
  3. Bolehkah ambil pinjaman jika rekod kewangan dengan bank ada masalah
  4. Buntu kerana hutang personal yang tidak dapat dilangsaikan kerana masalah kewangan
  5. Takut dapat surat saman dari bank
  6. Tidak mahu bersemuka dengan bank kerana tahu permintaan tidak akan dilayan
  7. Sukar mendapat pinjaman lain kerana nama telah diblacklist disebabkan oleh orang lain
  8. Masalah kewangan keluarga

Selalunya Kay akan memberi panduan ringkas seperti berikut:

  1. Dapatkan  CCRIS status kredit terkini. ( rujuk artikel Kay sebelum ini : Kewangan Wanita : Status Kredit)
  2. Dapatkan status CTOS (boleh check CTOS rekod di sini )
  3. Dapatkan bantuan AKPK sekiranya tidak mendapat  kata sepakat dengan pihak bank

Pernah dengar DMP anjuran AKPK?

DMP adalah Pengurusan Kredit dari AKPK. Program Pengurusan Kredit ini  bertindak Kawal semula kehidupan dan bebanan kredit anda. Menerusi program pengurusan kredit, para kaunselor AKPK akan bekerjasama dengan anda untuk menyediakan pelan pembayaran semula pinjaman secara peribadi.

Prosesnya adalah seperti berikut:

dmp1a

 

Apa yang DMP/PPK boleh bantu?

Program Pengurusan Kredit membantu individu dalam menyediakan pelan pembayaran semula pinjaman melalui rundingan dengan penyedia perkhidmatan kewangan. Pelan tersebut akan membantu individu membayar balik pinjaman dan mengawal semula kewangan mereka dengan cara yang baik.

Bagaimana nak mendaftar?

Sila layari laman sesawang berikut : Pendaftaran DMP

Lokasi AKPK & maklumat lanjut mengenai DMP?

Anda boleh lawati  mana-mana cawangan AKPK di sini: Hubungi Kami

Insha Allah, setiap masalah ada penyelesaiannya. Elakkan dari merujuk ke sumber yang salah.

image

 

 

 

 

Kay Hisham

 

 

 

 

 

 

kayhisham

Andainya Takdir – Anuar Zain

Anuar Zain – Andainya Takdir
Biarlah tiada pesan dan janji
Biar tiada kau di sisi
Aku mengerti

Seterdaya semampuku
Kucoba menunggu
Biarlah lompang hatiku ini
Mengharap pulang kau yang pergi

Kembalilah kepadaku
Tika punah mimpi-mimpimu
Kembalilah di saat perlu
Episod-episod duka, biar berlalu

Biarlah waktu ini
Kau bebas berlari
Jika tersasar hilang arahmu
Pulang ke pangkal ku menunggu

Kembalilah kepadaku
Tika punah mimpi-mimpimu
Kembalilah di saat perlu
Episod-episod duka, biar berlalu

Biar sementara ini
Tiada terisi kekosongan hati
Diriku air tenang mengalir tuju muara
Andainya memang takdir, berakhir, kuredha

Kembalilah di saat perlu
Episod-episod duka, biar berlalu

******

Congrats Abg Nuor on your new album!

Kay Hisham

 

kayhisham

Jurufoto Wanita

Usianya masih muda, namun wanita ini sanggup mengorbankan masa bergembira seperti generasi muda lain untuk memastikan perniagaannya berjalan lancar tanpa mengharapkan bantuan mana-mana institusi kewangan.

image
Photo: Harian Metro

 

Nurul Huda Jamal Nasir atau lebih dikenali sebagai Huda Jamal, 32, mula menjalankan perniagaan studio fotografi sejak 2014 dan kini pemilik Ladiesfoto Studio.

Bermula sebagai jurufoto perkahwinan bebas pada 2008 secara sambilan saja, tanpa diduga jurufoto wanita menjadi pilihan bagi sesetengah pasangan pengantin ketika itu.

“Disebabkan sambutan yang menggalakkan, saya menjalankan perniagaan secara sepenuh masa pada 2010. Kemudian, dua tahun selepas itu saya mendirikan rumah tangga bersama suami, Faizal Mohamad Nasir yang sangat meminati bidang fotografi. Dia mencadangkan saya membuka studio sendiri di kawasan perumahan kami di Damansara Damai pada 2014,” katanya.
Ibu kepada seorang cahaya mata lelaki ini berkata, hampir tujuh tahun dalam bidang fotografi, dia akhirnya menubuhkan studio fotografi berkonsepkan rumah yang cukup selesa dan semua jurufoto yang bergabung dengannya terdiri daripada wanita, sesuai untuk pelanggan wanita atau mereka yang mementingkan privasi.

“Penubuhan studio ini kerjasama antara saya dan suami. Kami mempunyai personaliti, fikiran dan gaya hidup yang sangat berbeza tetapi perbezaan ini kombinasi yang melengkapi antara satu sama lain.

“Suami menjadi pendorong terhebat dalam hidup saya. Pada permulaannya, sambutan agak kurang memberangsangkan atas beberapa faktor, namun atas dorongan, usaha kami mengikuti kelas keusahawanan, dan langkah kami menukar logistik studio ke bangunan Sunway Nexis, Kota Damansara, kini Ladiesfoto Studio berjaya berdiri gah sebagai studio fotografi yang dibangunkan oleh jurufoto wanita dalam industri yang biasanya dikuasai oleh lelaki.

“Kelebihan yang terdapat di Ladiesfoto Studio ialah barisan jurufoto wanita dan pereka grafik, sesuai untuk wanita yang mementingkan privasi dan menjaga aurat. Kami tidak berniat untuk bersaing, tetapi lebih gemar bergerak secara berkumpulan atau berjemaah yang melengkapi antara satu sama lain.

“Misalnya, kami ada komuniti WhatsApp yang mengumpulkan penggiat industri atau mereka yang berkaitan seperti jurusolek. Jadi, jika ada sebarang projek yang antara kami tidak dapat jayakan, kami akan menawarkannya kepada jurufoto lain, begitu juga sebaliknya.

“Dengan cara ini, rangkaian kami semakin berkembang dan kerjasama dijalin dapat memberi kelebihan kepada kami,” katanya.

Sebagai ibu, tentunya mahu anak kecil membesar di depan mata. Justeru, pembukaan studio itu turut memberi kelebihan kepada Huda untuk menjaga anaknya, Nawfal Firas Faizal yang berusia 19 bulan di tempat kerja jika tidak memerlukannya bertugas di luar.

Menurut Huda, dia memulakan langkah sebagai jurufoto bebas yang gemar mengambil gambar terutama ketika melancong.

Katanya, banyak keunikan dari segi gaya hidup, geografi, seni bina, dan budaya masyarakat negara lain yang boleh dipelajari dan dari situ dia praktikkan dalam mengilhamkan idea dan kreativiti bersama pelanggan untuk mendapatkan pelbagai gambar yang menarik.

“Sebenarnya, saya bermula daripada kosong dan tiada asas langsung mengenai perniagaan. Saya seorang yang sukakan fotografi. Namun disebabkan minat, saya belajar secara perlahan-lahan cara mengurus perniagaan dan menambah baik perkhidmatan untuk memenuhi cita rasa pelanggan masa kini,” katanya.

“Tidak dinafikan semakin ramai yang bergiat aktif dalam industri ini, namun saya memandang persaingan itu sebagai sesuatu yang positif. Walaupun saya tahu mengenai risiko yang akan ditanggung dalam perniagaan, diri perlu berani dan yakin, apatah lagi dengan persaingan yang mencabar hari ini. Sebenarnya tidak susah sekiranya kita bergerak secara berkumpulan yang mempunyai matlamat yang sama,” katanya.

Bagi mengukuhkan perniagaannya, Huda menubuhkan syarikat The Fabolez Sdn Bhd pada Mei lalu bagi menyatukan Ladiesfoto Studio yang aktif dalam bidang fotografi dan Fabolez Production yang mahir dalam bidang videografi di bawah satu bumbung.

Dalam masa terdekat katanya, The Fabolez Sdn Bhd juga akan melancarkan cabang perniagaan baru iaitu Sewa Gadget. Objektif utama pelancaran Sewa Gadget adalah untuk membantu penggiat baru dalam dunia fotografi dan videografi menghasilkan karya seni yang optimun tanpa memerlukan modal permulaan yang banyak dengan menyewa peralatan syarikat itu.

Bagi Huda, dia perlu berani dan fokus selain bijak mencari idea baru bagi memastikan perniagaannya mampu bertahan serta bersaing secara sihat dengan syarikat lain.

Anak jati Kuantan, Pahang ini turut menyimpan keinginan membuka cawangan perniagaan di beberapa negeri. Hasil karya dan maklumat lanjut mengenai studio itu boleh didapati di Instagram Ladiesfoto dan Facebook Ladiesfoto Studio.

Sumber; Harian Metro

*********************

Huda, merupakan isteri kepada salah seorang kenalan Kay Hisham sewaktu Program Intensif Perniagaan Internet & Strategi Media Sosial (Irfan Khairi Sdn Bhd). 

Untuk maklumat Lanjut Tentang Ladies Foto, boleh layari di FB LadiesFotoStudio

image

 

 


 

kayhisham

Wanita Perlu Kreatif

Sumber video; you tube

****************

Pernah tak kita terfikir,  kita mungkin kehilangan sesuatu yang pernah bernilai dalam hidup kita tetapi kita temui sesuatu nilai itu semula dalam bentuk yang lebih baik jika kita menjadi lebih kreatif?

Kita mungkin kehilangan peluang untuk menjadi seseorang pensyarah, tetapi kita mampu menjadi seorang mentor kepada orang lain

Kita mungkin kehilangan peluang untuk belajar di luar negara tetapi kita mampu untuk pergi ke luar negara dengan hasil titik peluh sendiri

Kita mungkin kehilangan masa atau peluang untuk melihat anak-anak membesar ketika kita sibuk bekerja seharian di pejabat tetapi kita mampu memberi memori yang indah-indah kepada anak-anak bila kita bersama mereka

Jangan takut untuk menjadi kreatif dengan kehidupan, kreativiti itu tak pernah berakhir walaupun perjuangan kita sudah berakhir..

Kita yang tentukan hitam putih kehidupan kita. Tak kira sama ada hitam atau putih kulit kita.

Kay Hisham