kayhisham

Ladies, What We Should Do Today?

img_8630


What should we do today?
1. Throw out, sell or donate everything you don’t need
2. Organize everything you do
3. Don’t consume what you don’t need.
4. Put your self before your work life, as often as you can.
5. Do something that makes you meditative.
6. Learn to turn daily chores into therapeutic practices… for example, bathing.
7. Start to build a commonplace book.
8. Incohesively journal.
9. Burn candles at night.
10. Replace your daily coffee/tea intake with hot water with lemon and honey.
11. Only pay in cash.
12. Recite quran
13. Stop interacting with people who aren’t positive influences in your life, and don’t apologize for doing so.
14. Cook your own dinner.
15. Observe what you unconsciously consume.
16. Ask yourself what kind of life you’d like to live, and base your other goals off of that idea.‍‍‍‍‍‍
17. Make much more realistic goals than you normally do. ️‍♀️
18. Find your ultimate joy in the simplicity of everyday life.‍♀️
19. Pay attention to what you seek. ️‍♀️
20. Develop a personal philosophy, and let it guide you through your daily life and decisions.
21. Stop trying to police yourself.
22. Stop believing that the way you perceive things is the way they actually are.

 

 

kayhisham

Every Woman’s Dream

Source: You Tube (A Dream is a Wish Your Heart Makes)

*********

Kecik-kecik dulu mesti ramai wanita nak jadi macam Cinderella kan? Semua berangan-angan nak kahwin anak raja rasanya. Kay dulu pun pernah kata mak ni selalu dera Kay buat itu & ini macam Mak Tiri Cinderella. Tapi bila dah meningkat usia baru kita tahu faham kenapa selalu kena dera 🙂 Nak tahu kenapa? Supaya Kita tak terus berangan yang bukan-bukan nak kahwin dengan anak raja. Anak Raja sekarang pun kena keluar bekerja untuk sara hidup tau!

Lagi satu semua wanita mesti ada mimpi yang indah kalau cantik macam Tuan Puteri kan? Cinderella yu pun bukannya Tuan Puteri. Dia pun tak pernah bermimpi untuk jadi Tuan Puteri. Lihatlah pada impian di dalam hatinya. Penuh dengan kasih sayang kepada semua makhluk disekelilingnya.  Dia pun tak ada pakai make up untuk jadi lawa. Putera Raja jumpa dia pun masa dia dalam keadaan comot (kalau ikut version baru nie la kan) Malah dia jadi cantik dengan bahan-bahan natural (mother nature).

Berbalik kepada mimpi-mimpi Indah Kita sebagai seorang Wanita, Mimpi apakah yang realistik di zaman ini? Rata-rata jawapan yang diberi adalah NAK JADI SEORANG YANG BERJAYA.

Hmmm… Teringat Pesanan seseorang . Kalau nak BERJAYA mesti ada ukuran:

Berjaya Dari Segi Kewangan

Berjaya Dari Segi Hubungan

Berjaya Dari Segi Kesihatan

Berjaya “Improve” salah stau perkara dari semalam

Berjaya Lakukan satu perkara yang baru dari kebiasaan kita.

Tapi semua mimpi-mimpi atau impian itu tak akan berjaya sekiranya kita tidak tahu apa sebenarya yang kita mahu & apa sebenarnya yang kita cari dalam hidup kita ini.  Ibarat Mimpi di siang hari…

Kay Hisham